Καλάνδρα

Η Καλάνδρα αποτελεί έναν παραδοσιακό οικισμό και είναι έντονα συνδεδεμένη με την ύπαρξη της αρχαίας Μένδης. Η πόλη Μένδη υπήρξε σημαντική κατά την αρχαιότητα, γνωστή για την πολιτιστική της ανάπτυξη, καθώς και για τα προϊόντα όπως το κρασί της. Το έμβλημά της ήταν ένας όνος σε οργασμό. . Από την Μένδη κατάγεται ο Παιώνιος, αρχαίος Έλληνας γλύπτης του 5ου αιώνα.   Σπουδαιότερα έργα του είναι το άγαλμα της Νίκης στην Ολυμπία και δύο αγάλματα της Νίκης στα άκρα της πρόσοψης του Ολυμπιείου (στύλοι του Ολυμπίου Διός). Η πτερωτή Νίκη της Ολυμπίας βρέθηκε στις ανασκαφές της Ολυμπίας το 1875 και σήμερα βρίσκεται στο μουσείο της. Δίπλα στη θάλασσα, σώζονται κάποια μέρη του τείχους της αρχαίας Μένδης.

Ένα χιλ. δυτικά του χωριού, σε μια πανέμορφη τοποθεσία έχοντας θέα όλο τον κάμπο, βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας της Πλασταριώτισσας, που κτίστηκε το 1619. Η εν λόγω εκκλησία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι στο εσωτερικό της σώζονται τοιχογραφίες που απεικονίζουν όλη την ιστορία από την Γέννηση έως και τη Σταύρωση του Χριστού.

Στο κέντρο του χωριού είναι η κεντρική εκκλησία της Καλάνδρας, η "Κοίμηση της Θεοτόκου", που κτίστηκε το 1900 και παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον καθώς είναι βασιλικού ρυθμού και γιορτάζει στις 15 Αυγούστου. Μεγάλη πανήγυρη προς τιμήν της Παναγίας γίνεται στις 23 Αυγούστου.

Οι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία και τοπικά προϊόντα της περιοχής είναι οι ελιές, το λάδι, το μέλι, τα δημητριακά, το βαμβάκι, το καλαμπόκι, κρασί και ούζο.

Στην Καλάνδρα λειτουργούν ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα, ταβέρνες, εστιατόρια, καφετερίες, μπαρ, εμπορικά μαγαζιά για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Η φιλοξενία των κατοίκων, υπόσχονται στον επισκέπτη αξέχαστες διακοπές στην Καλάνδρα.

 

Πολυμέσα

Επικοινωνία

Kassandra-Guide.gr

Πολύχρονο Χαλκιδική

63077 Ελλάδα

6978099854

info@kassandra-guide.gr